Saturday, 9 April 2011

sekadar berkongsi...

Walau apa pun, Allah yang Maha Mengetahui segala sesuatu…
Baca dan fikirkan dimanakah anda.Saya rasa apa yang dikatakan ada kebenarannya. Apakata kita kongsi dan hayati bersama pengetahuan ini.
Penentuan unsur seseorang ditentukan oleh anak yang keberapa dalam keluarga:-
a) TANAH - anak pertama, kelima, kesembilan.
b) AIR - kedua, keenam, kesepuluh
c) API - ketiga, ketujuh, kesebelas
d) ANGIN- keempat, kelapan, keduabelas
WANITA BERUNSUR TANAH
1) Merendah diri,serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban.
2) Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah.
3) Tenangdiri, aman, dan memberi sokongan.
4) Tidak suka membantah atau membangkang.
5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sentiasa menjaga kecantikan.
WANITA BERUNSUR AIR
1) Menghidupkan hati pasangan dan pemberi semangat.
2) Mengambil berat.
3) Hatinya bersih dan boleh membahagiakan pasangan.
4) Menenangkan pasangan.
5) Sangat romantis.
6) Mudah menangis.
7) Cintanya sentiasa hangat dan memberahikan.
WANITA BERUNSUR API
1) Cergas, cepat dlm gerak geri dan tangkas menguruskan rumahtangga.
2) Penasihatyang baik.
3) Pandai dan cekap mengurus rumahtangga.
4) Pandai menghias diri agar kelihatan cantik selalu.
5) Berwaspadaselalu.
WANITA BERUNSUR ANGIN
1) Lemah lembut dan menenangkan.
2) Pandai bermain kata dan memujuk rayu.
3) Sopan santun dan berbudi pekerti mulia.
4) Bijak mewujudkan suasana selesa.
5) Hati yang cepat berubah ubah
Walau apa pun, Allah yang Maha Mengetahui segala sesuatu.. "

anda dan anda...

Stiap abjad pada nama anda mpunyai maksud tsendiri…
A - anda boleh jadi terlalu pendiam bila sesuatu ada dalam fikiran anda.
B - anda selalu berwaspada bila bertemu kenalan baru.
C - anda ada kelebihan, jangan malu mempamerkannya.
D - anda ada masalah dalam mempercayai orang lain.
E - anda sentiasa seorang yang exited (ghairah).
F - semua orang menyayangi anda.
G - anda ada cara sendiri untuk menilai manusia.
H - anda bukan seorang judgmental, kurang otak keadilan.
I - anda mudah senyum dan boleh membuat orang lain senyum.
J - anda seorang yang cemburu.
K - anda suka mencuba perkara-perkara baru.
L - anda sangat percaya dengan cinta dan mudah tenggelam ke dalamnya.
M - kejayaan mudah datang kepada anda.
N - anda suka bekerja, tapi selalu mahukan kerehatan.
O - anda seorang yang berfikiran terbuka.
P - anda seorang yang mudah berkawan dan mudah memahami.
Q - anda seorang hipokrit.
R - anda seorang yang gemar social.
S - anda sangat broad-minded (fikiran terbuka).
T - anda ada sikap canggih, amat canggih.
U - anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.
V - fizikal anda baik sekali.
W - anda suka menyendiri.
X - anda tak akan benarkan orang bagitahu apa yang patut anda buat.
Y - anda selalu penyebab pada banyak masalah.
Z - anda selalu bergaduh dengan seseorang.
(tak wajib betul harus salah, sekadar suka-suka dan mungkin panduan untuk mengenali diri sendiri dan juga orang lain. ikut pemerhatian saya selalunya ada kena mengena dan betul. jika betul itu kebetulan, jika salah itu juga kebetulan. yang betul dan ia baik rangsang terus, yang salah dan ia tak baik gantikan dengan yang baik atau hapus terus. - dr. hm tuah iskandar al-haj)

Jambatan Tertinggi Di Dunia...

Jambatan tertinggi di dunia…..Ni gambar2 jambatan Millau, jambatan tertinggi di dunia kat France tu…dikatakan jambatan ni mempunyai ketinggian lebih dari 300m (984ft)  - 23m lebih tinggi dari Eiffel Tower. Kos pembinaan adalah 394m euros (£272m; USD524m) dgn ketinggian mak 343m (1,125ft). Jambatan logam ini mempunyai berat lebihkurang 36,000 tan…

Kagum …membuktikan teknologi yg inovatif boleh membina apa sahaja….. …….


ni gambar dari jauh…. fantastic…..!!!



pagi2 aku bgn,nampak lah kabus d balik banjaran gunung dekat area Genting,aptah lagi kolej sisters…Sumayyah n Nusaibah kt UIA,,dr jauh nampak bkabus..indahnya pmandangn dan aku bsyukur masih mampu mlihat walaupun bspek…

Dabai a.k.a Kurma Sarawak

     
DABAI is a native fruit of Sarawak harvested by local natives and sold it in the native market. It can only be found in SIBU. The external colour of DABAI is black while the fresh of the fruit is yellow in colour. The seed in the centre is yellow and diamond in shape as shown in the picture on the left. You can only eat the seed if you can crack open the seed.
rupanya seakan2 buah kurma tp x manis..cuma rasanya lemak..sedap tau..cara mmasaknya,rendam n rebus dlm air panas,yg betul2 panas..cuba rasa dgn jari dulu sama ada panas atau tidak sblm mrendamkan nya..hehehe,kalau mlecur,x tanggung..:)..biarkan sampai beberapa minit..n cek sama ada dh lembut atau belum isinya..enak dmkn begitu saja bsulamkan nasi..cecah sdikit garam atau kicap..leh gak dibuat jeruk..

ulat mulung (mulong)..makanan eksotik

ulat mulung atau sebutannya mulong mrupakan salah satu jenis mknan yg popular di sarawak…ianya mrupakn mknn yg tkenal di kalangan suku kaum Melanau..dlm bhasa melanau,ulat ini dpanggil ’siet’…
masa kecik2 dulu,masa 2 aku masih cute…:)..sama mcm skrg..:)..aku slalu ikut datuk dan ayah saudara aku sblh mak pegi ke hutan utk mcari ulat mulung ini..ulat mulung juga dkenali sbgi ulat sago krn mdpt namanya drpd pokok sagu atau rumbia..ini krn pokok sagu atau rumbia akan dtebang dan dibiarkan tsadai di muka bumi slama 3 atau 4 bulan shingga reput..masa datuk aku tebang pokok 2,bgegar rasanya bumi yg aku pijak apabila pokok tadi tumbang tsembam..
utk tempoh 3 hingga 4 bulan,ianya mrupakn tempoh matang  bagi ulat2 tsebut..ulat2 tadi dbiarkan mbesar dgn sihatnya di dlm btg pokok yg reput itu..
Image hosted by Photobucket.com
inilah hasil tuaian slps tempoh itu..kiranya ulat2 ini dh cukup matang utk dikutip..akil baligh..:)..yg berikutnya ialah zoom dekat….
Image hosted by Photobucket.com
heheh,cute tak?tp AWAS..makhluk kecik ni leh mgigit n gigitan manjanya trasa mcm gigitan semut api..dan yg berikutnya,ialah photo btg pokok rumbia yg telah mgalami proses kreputan…
Image hosted by Photobucket.com
bg aku,aku mjdkan ulat2 ini sbgi umpan utk aku mgail ikan baung kat sungai depan umah datuk aku..compared dgn cacing,ikan lebih kuat mhidu baunya..mula2 aku rasa geli-geleman apabila mmegang ulat tadi,mane x,bdnnya..cube anda bygkn..:)..tp pas2 ok..tp bg datuk and adik bradik mak aku,ulat2 tadi digoreng tanpa minyak..ini krn ulat2 ini sndiri apabila dgoreng akan mgeluarkan minyaknya yg bwarna kuning keemasan and pekat..baunya masa digoreng sbijik macam ayam goreng..mnurut datuk aku,rasanya mcm kuaci manis..tp aku belum sampai thp utk mcubenya..geli rasanya..bkn apa,aku bygkan ulat td mrangkak masuk ke dlm anak tekak aku,pas2 masuk ke dlm perut..x sanggup..:)..yg bestnya,kucing2 dberi mkn kpala ulat tadi relaks je mkn..siap bunyi KRUP..KRUP..yelah,dh kpala ulat 2 keras..stakat ni,yg pasti,cara ulat ni dmasak ialah dgn mgoreng..x tau lah kalau ade yg masak lemak cili api atau kari..:)
ulat2 ini mdtgkan keuntungn yg besar kpd para pjual nya..ikut harga pasaran tempatn,belum lagi kat pasaran saham…ulat ini djual 4 ekor RM1..atau 5 ekor utk RM1..itu bgantung kpd tahap gebunya and matangnya ulat2 tadi..kalau makin besar,makin mahal..cube bygkan brapa byk keuntungan yg dperolehi drpd sbtg pokok rumbia yg dbiarkan reput..sdh pasti di dlmnya,ada beribu2 ekor…kalau jumpe,bribu2 lemon,satu bonus..:)…

--photo ihsan Pejalai--thx.

Restoran Islamik Balkis...

restoran islamik balkis ini terletak di tgh2 pusat bdr sibu dan bsebelahn dgn masjid lama serta kwsn perkuburan..didirikan dgn kwsn segitiga emas sibu yg mnempatkan bank2,kedai dan pasaraya..malah bgnn ptadbiran kerajaan pun berada dlm lokasi yg sama…diusahakn oleh golongn india muslim atau lebih dkenali sbgi mamak…

malah,dekat je dgn sekolah aku dulu n tempat lepak masa muda..:)..new nur islamic cafe…restoran ini terletak di tingkat bwh smentara di bhgian atasnya diisi oleh Lembaga Agama Islam Bhgian Sibu..tadika agama pun di tingkat atas…oklah,ttg mknn nya..aku lom try,just penah minum dgn kwn aku..biasalah,air feveret aku..teh o ais kurang manis satu..:)..jd,ini lah nasi briyani yg kwn aku order n mkn..mnurutnya,ini mrupakan yg sedap stakat ni..kalau ade rezeki,tringin gak nk cube..

mmg nmpk byk nasi serta lauknya..kwn aku mkn…kenyang..:)..dan cuma RM5 utk satu hidangn nasi briyani ini yg mnurut kwn aku yg stakat ni yg sedap di sibu…so,anda bsama sy dlm segmen JLN2 CARI MKN…:)

pics credit to sixthseal.com.

Kebab Feri Kampung Hilir...

ok,now,segmen JLN2 CARI MKN mbawa anda semua ke satu lagi lokasi mkn segera yg tdpt di sibu…bdr aku..scara general nya,sibu dihuni oleh 80 % kaum cina dan slebihnya,bangsa melayu,iban,melanau..so,only 20% r bumis…utk mcari mknn sperti roti pita,kopok lekor apatah lagi kebab hanya boleh djumpai ketika bulan puasa..akan tetapi,yg ini telah wujud sejak aku form 1 dulu..tkenal dgn panggilan Kebab Feri Kg Hilir…secara amnya,tdpt 3 kampung kat sibu..kg datu,kg hilir dan kg nangka…aku duduk di kg nangka..tp bg yg jauh ckit dr bdr sibu,tdpt kg bahagia dan kg sentosa..
so,kita ke lokasi kali ini… ok,ianya mrupakan satu gerai yg diusahakan oleh pasangn suami isteri dlm tletak bhampiran dgn roundabout kg hilir n kg nangka.dinamakan Kebab Feri sempena bdekatan dgn pengkalan feri di hdpn..feri ini digunakan utk pduduk sberang kg2 tadi dan ianya mlalui sg igan..cwgn sg rejang….anda dpt mlihat kwsn pdg d blkg gerai tsebut..mrupakan tanah rizab kerajaan yg dkatakan akan dbgnkan bgn stinggi 20 tingkat..tp masih dlm perancangn..tanah tsebut juga mrupakan tapak funfair yg slalu diadakn masa aku sekolah rendah..ingat lagi masa 2,adenya merry go round,rumah hantu,lucky draw dan mcm2 ada…yg aku suke,main tikam2..:)..
ok,bbalik kpd segmen JLN2 CARI MKN arini,kita akan mlihat proses pmbuatan kebab local yg secara manual..










dan harganya cuma RM2..hmm,saiznya..sama dgn FISH SANDWICH KFC…sekian utk rancangan JLN2 CARI MKN..:).

pics credit sixthseal.com